20.11.2014

LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ 2014

Tässä kuuntelen juuri radio novaa, puheenaiheena lasten oikeuksien päivä jonka teemana on tänä vuonna lapsen oikeus leikkiin. Itse olen iloinen siitä, että olen saanut viettää lapsuuteni leikkien, ilman puhelimia ja pleikkareita, olen omistanut leluja joiden kanssa touhuta. Nykyään aikaa kuluu puhelimen parissa liian paljon, minkä tiedän itsekkin enkä ole iloinen siitä...Nykylapset ei enää leiki kuten ennen vaan pelaa puhelimella yms. Maailmalla on kuitenkin lapsia, jotka leikkivät leluilla, jotka ei välttämättä ole uusimpia Monster High -nukkeja tai radio-ohjattavia vaan vaikka keppi ja hiekkaa, he osaavat olla silti iloisia niistä. 
Mitä kenialaislapset toivovat joululahjaksi? He toivovat äidin saavan työpaikan, vettä kylälle, terveyttä...mitä me toivomme? Lahjakortteja, uusi puhelin, karkkia, vaatteita. Itsekin toivon juuri kaikkea tuota vaikka meillä on jo tuo kaikki, kun Kenialaislapsilla ei ole tuskin vaatteita. Pitäisi ajatella paljon useammin vähän laajakatseisemmin. Uusi vaate tai puhelin voi tuntua tarpeelliselta, mutta todellisuudessa emme tarvitse niitä siinä missä maailman lapset, jotka joutuvat miettimään näkeekö huomisen auringon tai seuraavan syntymäpäivänsä tarvitsevat ruokaa ja vettä...surullista, mutta totta. Me ollaan totuttu tähän kaikkeen mitä ympärillämme on emmekä osaa olla kiitollisia siitä. Kunpa mekin osaisimme toivoa jotain noin hienoa kuin nuo pienet lapset. Köyhien maiden lapsilla ei ole puhelimia tai ehkä ruokaa, silti leikkiessään heidän kasvoistaan välittyy ilo. 

Kuva
Leikkiminenkään ei ole näille lapsille päivänselvää. He ei välttämättä edes jaksa jos eivät ole saaneet ruokaa tai juomaa tai ovat sairaita, mutta lääkkeitä ei ole tarjolla. Juuri hetki sitten kuulin kuinka pienet lapset joutuvat kävelemään 12km saadakseen juomavettä. Me avaaamme hanan ja vesi on mukissamme, voimme myös vain avata hanan ja mennä lämpimään suihkuun ja lotrata tunnin ihanassa lämmössä. Toisin on köyhissä maissa joilla ei ole toivoakaan lämpimästä vedestä kun juuri ehkä pystyvät vähän peseytymään jos on vettä kylpemistä varten.
Must on niin älyttömän väärin, että jotkut on miljonäärejä ja ne voi ostaa mitä ikinä haluaa ja se harmittaa mua, mut ku mietin niitä pieniä lapsia joilla on asiat oikeesti tosi huonosti ni mua ei harmita yhtään vaan voisin antaa omia tavaroita ja vaatteitani heille. Oisin halunnu jo monta vuotta lahjottaa hyväntekeväisyyteen rahaa tai olisi tosi hienoa ryhtyä kummiksi jollekkin joka sitä tarvitsee, olisi ihanaa pystyä auttamaan, mutta ehkä vielä jonain päivänä! Mä myös toivon, että ne rahat menisi sinne minne niiden luvataan menevän eikä niiden kerääjien joulujuhliin yms. niin kuin olen tarinoita kuullut. 

Hyvää lapsen oikeuksien päivää, jokainen lapsi on tärkeä <3-Jenna- 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti